meer ‘alles’
struinkunst
08-10-07   door Ruben   13 reacties   stuur door
Bert Zonneveld, duinstruiner in Bakkum, vond begin dit jaar 23 tafelbladen. Een restaurant aan zee had brand gehad en de tafelbladen waren wegens rook- en waterschade afgedankt. Dit is aanleiding tot een tentoonstelling 'struinkunst' die eind dit jaar plaats zal vinden. Bert vroeg 23 (vooral lokale) kunstenaars iets met één van de tafelbladen te doen, met als opdracht 'de elementen'. De zo gemaakte werken worden geveild voor een goed doel.

Zie ook www.detafelvan23.nl.

Ik heb vroeger veel in de Castricumse duinen rondgespeeld. Vooral veel goede herinneringen heb ik aan mijn boomhut, waarvan ik voor dit project een afbeelding gemaakt heb.
Het gehele tafelblad is beplakt met wit plakplastic. De afbeelding heb ik eruit gesneden. Overal waar afbeelding is zie je hout, de rest is nog wit plastic. De afgeplakte tafel leg ik een aantal maanden in het bos, precies op de plek van mijn boomhut. De elementen kunnen dan met het hout aan de slag op de niet-afgeplakte delen van het tafelblad. Vlak voor de tentoonstelling heb ik al het plastic eraf gehaald, en heeft de natuur het werk gemaakt.
Het werk heet  boomhut in D, naar het stuk bos waarin hij 'gemaakt' is: wij noemden dat stuk altijd de D, omdat het stuk op de plattegrond de vorm van een D heeft.

Beelden van het proces en het resultaat (klik voor groter).


tafel geschuurd
16 augustus: het tafelblad, geschuurd
close-up van schets
16 augustus: close-up van schets (in groen en zwart) met snijwerk
klaar voor het bos
18 augustus: snijwerk klaar > op naar het bos!


8 oktober: de tafel in het bos.


8 oktober: De tafel onder de boom waar mijn boomhut was.

polly, het werk, en ik
26 oktober: tijd voor de onthulling. Hier met curator Polly.

boomhut in D
28 oktober: (tromgeroffel) Het eindresultaat, op aflakken na.

Alle foto's op Flickr.

reacties op 'struinkunst'

pollyRuben, wat een unieke vondst. Wat een goede site., wat ben je goed bezig ik zie je vanmiddag bij Bert en Tineke en dan praat ik graag even met je.
tot later, tot straks
blije groet van polly
26-08-2007
meinardWat een hartstikke leuk idee. Jammer dat ik je niet gesproken heb maar dat gebeurt zeker in november. Succes, groeten, Meinard.26-08-2007
RubenDank! Het hele 'struinkunst'-gebeuren begint telkens leukere vormen aan te nemen! :-)26-08-2007
HansEen heel bijzondere en orginele aanpak! Ook ik heb je niet gesproken, maar je wel in de map gezien bij Bert. Ook wij hebben elkaar niet gesproken in de drukte van gisteren. In ieder geval tot november of eerder. Succes! hans27-08-2007
bert zonneveldhallo ruben ben zo ondertussen wel benieuwd naar het resultaat,ben je er resent nog geweest
er komen nu regelmatig schilderijen binnen.het gaat allemaal naar wens ben je al bezig met de website er wordt veel naar gevraagd vr gr bert z
01-10-2007
meinard kloppenburgHallo, goed dat je met de foto´s ons nog nieuwsgieriger maakt naar het eindresultaat! Ik heb ook Struinkunst.nl wel gevonden, de tafel van 23 als logo staat er mooi op, maar het mailen laat ik nu even over dit kanaal gaan. Onder leiding van de pianist zijn we al een keer aan het oefenen geweest voor de volgende gelegenheid, ik kijk erg uit naar het eind van de maand en 4-11. Tot dan. Meinard12-10-2007
RoseWow, gaaf! Hoe de mens en de natuur kan samenwerken om een mooi eindproduct te vormen :)18-10-2007
Broer MarcelHij is boven verwachting goed gelukt zeg, heel erg stoer. Nu maar hopen dat hij goed blijft...29-10-2007
pollygetuige zijn van zo'n geboortegolf in hout, is ongekend. De ontmanteling, geen vliezen maar ondoorzichtige witte huid, een openbaring.
Hout in hout, kleur in kleur, boomschors in contouren, voelbaar, zichtbaar. En toch ook kunst. Vooral ook kunst. De natuur deed zijn werk, de kunstenaar het voorwerk. Prachtig Ruben, zonde om kwijt te raken, want dat gaat gebeuren. In D, ongetwijfeld. In dankbaarheid, denk ik dan, aan de nieuwe eigenaar denkend.
Voorlopig mogen we het vanaf woensdag nog even op ons netvlies houden. Wat een mooie gedachte.
29-10-2007
thijserg goed geworden en mooi idee ook!07-11-2007
ErikaHoi Ruben,
Écht verrassend! Erg leuk. Geweldig idee.
Groetjes,
Erika
08-11-2007
arjan benningGENIAAL!!15-11-2007
informioDat is een heel leuk idee en goed idee! Daar kan je nog wel meer werken mee maken!25-11-2007