meer ‘alles’
het mooiste logo
03-03-08   door Ruben   3 reacties   stuur door
Toen ik nog een klein RuStje was, en elke zomer met paps, mams en broers in de auto richting Frankrijk reed, kwamen we in België altijd van deze borden tegen met misschien wel het mooiste logo ooit:


Ik ging er altijd van uit dat Delhaize een tankstationketen was, maar het is een supermarktketen. Als vanaf vroeger was ik geobsedeerd door het logo. Zo'n clichéleeuw, maar zo ontzettend mooi getekend! Dit was jaren en jaren voordat de Postbank z'n leeuw stileerde, decennia voordat Ajax haar lijnversie kreeg.

Toen ik het laatst weer terugzag en eindelijk eens fotografeerde viel me de prachtige typografie pas echt op. Wat een prachtige (handgetekende?) letters zeg. Zo hoog en slank, met een gekke E en topzware A. De omlijning, het beeldmerk en de typografie zijn duidelijk samen getekend en vormen 1 geheel.



De digitalisering van het logo is jammer genoeg alleen wat mis gegaan. Het beeldmerk is iets lomper geworden, vooral bij de staart en de mond, maar dat is marginaal. Maar de letters! Die zijn uit een of ander font ingetypt en zitten veel te plomp en te krap in het kader. En die A vooral. Jammer… Waar zijn de mooie slanke gekke letters gebleven? Voorbeelden genoeg zou ik zeggen! Het ziet ernaar uit dat het logo door een ontwerper 'opgefrist' is. Maar dat had het wat mij betreft nou juist niet nodig.

Maar vooruit. Het logo is altijd nog mooier gebleven dan deze versie. Het blijft toch een van mijn lievelingslogo's. Welke versie is jullie favoriet, de oude of de opgefriste?

reacties op 'het mooiste logo'

jacomienDe oude, zeker en vast:-)04-03-2008
BernardDe oude geniet mijn voorkeur.10-03-2008
TorstenDie nieuwe doet mij wat nationaal socialistisch aan.09-01-2012