meer ‘alles’
doet goed volgen
13-07-07   door Ruben   0 reacties   stuur door
Sinds vorig jaar mei is de grafische school omgedoopt tot  Mediacollege Amsterdam (spreek uit op z'n engels), met bijbehorend logo. Ik weet niet wie het ontworpen heeft. Het logo is een afkorting, "Ma", wat ook als internationaal merk gedeponeerd is.


Een vrij algemeen logo en een veel voorkomende afkorting, maar goed, voordeel van de twijfel. Wel leuk dat ze de klassieker 'Akzidenz Grotesk' als lettertype gebruikt hebben. Voor zover ik weet was dit het allereerste scheefloze lettertype.

Dintelstraat 15, dat is het adres van wat voorheen de Amsterdamse grafische school heette.
Met deze opleiding (MBO) kun onder andere je grafisch vormgever worden, dtp-er, werken in de grafische industrie. Om het nieuwe logo te vieren heeft men een groot nieuw gevelbord geplaatst boven de resten van de oude letters (Futura?) nog zichtbaar als beschadigingen aan de gevelsteen.
Dit is de ingang waarachter het gebeurt. Hier worden voorbeelden getoond van vormgeving. Wat in ieder geval geen goed voorbeeld is, is dit gevelbord.

Vreemd genoeg zijn de kleuren anders dan het logo, en is de 'a' van Amsterdam een kapitaal geworden, zodat het met het "Ma"-logo weinig meer te maken heeft. Verder is het slecht  en te krap gespatieerd, staat het op een wit vlak dat te breed is en niet hoog genoeg, eigenlijk willekeurig van vorm oogt.


(klik voor groter)

Maar het ergste is nog dat men met de keuze de letters zwart te maken geen rekening heeft gehouden met wat er gebeurt als je de letters 3D maakt. Wanneer je dat doet, zeker in combinatie met zulke krap gespatieerde letters, is het logo alleen maar te lezen als je er RECHT voor staat. Als je er iets schuin voorstaat klonteren de letters en de zijkanten tegen elkaar en is het niet leesbaar meer.


(klik voor groter)

Het logo in acht nemend zou je met wat kleine aanpassingen het ook zo kunnen maken (snelle schets):


(klik voor groter)

Wijder gespatieerd, witte letters (misschien zwart op de kopse kant?), minder diepe letters en gebruik maken van de oude gevelsteen als contrast-vlak. Dat zou een beter voorbeeld zijn.

reacties op 'doet goed volgen'

Er zijn nog geen reacties geplaatst.